donderdag 27 februari 2020
Sinds 2006 is in België sprake van een toename van 54% in termen van de recycling van synthetische materialen.
Sinds 2006 is in België sprake van een toename van 54% in termen van de recycling van synthetische materialen. Ondanks deze verbetering lijkt het er echter op dat deze gerecycleerde stoffen niet voldoende als grondstoffen worden gebruikt nadat ze zijn gerecycled om nieuwe goederen te produceren.
Volgens een nieuwe studie van Conversio namens Agoria en Essenscia Federations hebben meer dan de helft van de synthetische producten die op de Belgische markt bestaan een levensduur tussen 2 en 50 jaar.
Daardoor komt het vaak voor dat sommige producten te laat aankomen om te worden gerecycled. En dit gebeurt meestal met producten zoals isolatie, televisies, auto's, koelkasten, schoenen of tuinmeubelen.
Vorig jaar heeft België ongeveer 610 kiloton synthetisch afval ingezameld. Toch werd slechts een derde van dit afval gerecycleerd, wat neerkomt op een toename van 545 ton sinds 2006.
De studie wijst er echter ook op dat slechts 6% van de gerecycleerde synthetische materialen vaak worden hergebruikt in sectoren zoals de bouw, verpakking en landbouw.
De onderzoekers van Conversio zijn van mening dat België meer moet investeren in het ontdekken van nieuwe recyclage- en sorteertechnieken om het gebruik van gerecycleerde materialen in het land te verbeteren.
Ook suggereerden de experts dat chemische recycling een goede oplossing zou kunnen zijn om verbranding te verminderen en recycling en het hergebruik van materialen te verbeteren.
Slechts 6% van gerecyclede synthetische materialen wordt hergebruikt in België
/Default.aspx?ID=5917&newsid=617&PID=36125&M=NewsV2&Action=1¤tPage=1